Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в последния си доклад за събитията на фронта, че най-напрегната е ситуацията за украинските военни в Покровското направление, руските войски също атакуват активно край Торецк. Информацията е цитирана от Би Би Си.

Според украинските военни в Торецко направление руската армия е увеличила броя на атаките до 16 и е започнала настъпление в близост до населените места Железное, Ню Йорк, Торецк и Северное.

По-рано украински военни блогъри писаха, че в покрайнините на Торецк вече се водят боеве, но тази информация не беше официално потвърдена.

Съдейки по картата на украинския проект DeepState, в района на Торецк руските войски се опитват да обкръжат групировка на украинските въоръжени сили, като едновременно настъпват от Ню Йорк и село Южное.

В Покровско направление руската армия се опитва да развие настъпление, след като превзе село Прогрес и се приближи до Покровск.

Там, според доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, руските войски са извършили щурмове в посока 10 населени места. "Силите за отбрана сдържат настъплението на руските войски и са отбили 19 атаки, 17 сблъсъка продължават и в момента", се казва в доклада.

Водят се ожесточени боеве около Покровск в Източна Украйна

Водят се ожесточени боеве около Покровск в Източна Украйна

Руските сили приближават стратегически път за снабдяване

Ръководителят на областната администрация на Донецк Вадим Филашкин заяви, че град Торецк, в посока към която настъпват руските войски, е унищожен на 70%, но в него остават около 3500 души.

"Град Торецк беше разрушен на 70%. Преди две седмици там имаше 5500 души, а сега са 3500. Те си тръгват, но не толкова бързо, колкото бихме искали", каза Филашкин по украинската телевизия (той е цитиран от агенция "Укринформ").

Междувременно ръководителят на градската администрация на Торецк Василий Чинчик заяви, че градът е под пълен контрол на Украйна и данните за превземането му от Русия не отговарят на действителността.

"Потвърждавам, че град Торецк остава свободен украински град, който, за съжаление, просто страда от опустошителен обстрел от руския агресор", каза Чинчик. "Но градът е свободен, той е украински и украинските въоръжени сили контролират и защитават територията."

"Въоръжените сили на Украйна и нашите съпротивителни сили успяха да спрат активните бойни действия, които се водеха от страна на противника, сега ги удържаме", добави той.

ISW: Русия продължава с лека ръка да пилее танкове в Украйна

ISW: Русия продължава с лека ръка да пилее танкове в Украйна

Продължават боевете по целия фронт