На 29 и 30 юли руските сили проведоха пет механизирани атаки с размер от взвод до батальон в западната част на Донецка област.

Готовността на руското военно командване да приеме скъпоструващи загуби на бронирана техника, без да проведе широкомащабна, многопосочна настъпателна операция или да постигне оперативно значим напредък в западната част на Донецка област, вероятно ще натовари руските военни в дългосрочен план.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Такива локални механизирани настъпления вероятно са проява на прогнозираната лятна офанзива на Русия - руските сили вероятно не разполагат с по-широк оперативен капацитет, за да проведат отделна подновена настъпателна операция в Донецка област или другаде на фронта това лято.

Продължаващите руски настъпателни операции също са скъпоструващи за украинските защитници и вероятно имат за цел да намалят украинския капацитет чрез изтощаване, независимо дали са спечелили много позиции или не.

Северна Корея може би разширява обема и разнообразието на оръжията, които предоставя на Русия.

CNN: Русия напредва към стратегически град в Украйна

CNN: Русия напредва към стратегически град в Украйна

Кремъл може да прекъсне стратегически маршрути за военни доставки

Кремъл вероятно се опитва да концентрира руските участници в информационното пространство в сайтове на социални медии, върху които Кремъл може да оказва по-пряко влияние, за да контролира пряко тяхната реторика, което предизвика известен отпор от страна на руските ултранационалистически военни блогъри и опозиционни журналисти.

През нощта на 29 срещу 30 юли украинските сили нанесоха удар по руски петролен склад във Вози, Курска област.

Руски дронове отново атакуваха Украйна

Руски дронове отново атакуваха Украйна

Киев е цел на ударите

Руското правителство продължава да подкрепя образователни програми по "информационна и хибридна война", насочени към обучение на руснаци за провеждане и противодействие на информационни операции, използване на методология за изследване на отворени източници и ефективно анализиране и противодействие на хибридни заплахи за Кремъл.

Руски официални лица и представители на Руската православна църква (РПЦ) се застъпват за това Кремъл да кодифицира в руското федерално законодателство държавна идеология, основаваща се на идеята, че суверенната украинска държава не трябва да съществува.

Пожар край Курск след украински удар

Пожар край Курск след украински удар

Губернаторът е на място на удара

Наскоро руските сили напреднаха край Часов Яр и югозападно от град Донецк.

Властите в Санкт Петербург се присъединиха към други руски регионални власти, като увеличиха финансовите стимули за новобранците да подписват договори за военна служба.

Голям пожар горя в руско предприятие за микрочипове за бойни ракети

Голям пожар горя в руско предприятие за микрочипове за бойни ракети

Компанията е част от структурата на руския държавен мастодонт "Роскосмос"

На 29 юли британският вестник The Times публикува материал, в който подробно се описва как руските власти индоктринират депортирани украински деца чрез програми за военно-патриотично образование.