Главното разузнавателно управление на Украйна потвърди, че планираната за днес размяна на пленници не се е състояла, съобщава Би Би Си.

Според руската страна, съобщава Главното разузнавателно управление, това е станало в резултат на свалянето на руския самолет Ил-76, за който се предполага, че е превозвал украински военнопленници.

По-долу представяме съкратен текст на съобщението на украинското разузнаване, публикувано в "Телеграм".

"В момента нямаме надеждна и изчерпателна информация кой точно е бил на борда на самолета и какъв брой.

От своя страна Украйна е изпълнила всички договорености за подготовка на обмена. Пленените руски военнослужещи са доставени навреме до уговорения обменен пункт, където са в безопасност.

Съгласно договореностите, безопасността на нашите защитници трябваше да бъде гарантирана от руската страна. В същото време украинската страна не е била информирана за необходимостта от осигуряване на сигурността на въздушното пространство в района на град Белгород за определен период от време, както е правено многократно в миналото.

Украйна не е информирана за броя на превозните средства, маршрутите и начините на доставка на военнопленниците. Известно е, че затворниците се доставят с въздушен, железопътен и автомобилен транспорт.

Приземяването на транспортен самолет в 30-километрова бойна зона не може да бъде безопасно и във всеки случай трябва да бъде обсъдено от двете страни, в противен случай това застрашава целия процес на обмен.

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Украинските медии тълкуват това като негласно признание за умишленo сваляне на самолета