Руски и украински телеграми канали съобщиха за удар на украинските въоръжени сили по Попасна.

УНИАН потвърждава информацията, като според агенция обект на удара е била руската централа, използвана от частната армия "Вагнер".

Първоначално информацията за удара беше разпространена по украински канали, но по-късно е била потвърдена от руския военен кореспондент Юрий Котенок.

"Имаше удар по един от обектите на "Вагнер" в Попасна. Източници от Донбас потвърждават. Вероятно Hаimars", пише той, визирайки американските ракетни установки HIMARS, предадени на украинската армия.

Официално фактът, че целта на украинския удар са били руските наемници, не е потвърден от въоръжените сили.

Нов отряд чеченци праща в Украйна Кадиров

Нов отряд чеченци праща в Украйна Кадиров

Обучени в Руския университет за специални сили

Според журналиста Денис Казанский малко преди удара руски пропагандист е "подпалил" мястото: той е публикувал снимки от там в Telegram. След това на наемниците се случва друга "забавна история", която те толкова много обичат, казва журналистът.

Според него сега убитите и ранените окупатори, които са били наети от "Вагнер" от руски затвори, биват изнасяни изпод развалините. Денис Казанский публикува и снимки от мястото.

УНИАН отбелязва, че на една от снимките се вижда човек, който прилича на ръководителя на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин".

Снимка 584154

Източник: Денис Казанский

Преди това УНИАН съобщи, позовавайки се на Юрий Соболевски, първи заместник-председател на Херсонския областен съвет, че голяма част от руските военни командири са напуснали Херсон.

По думите му след като украинската артилерия е унищожила всички мостове над Днепър, сега руснаците преместват цялото командване на другия бряг. По думите на Соболевски "днес орките не разполагат с нито един безопасен логистичен маршрут, който да отговаря на военните им нужди и да снабдява военната групировка, разположена точно до Херсон". Днес украинската армия нанесе контролен удар отново по Антоновския мост, като целта е била той да бъде изведен окончателно от употреба и да се затвърди "статутът му на непроходим..."

Украинските власти: Евакуирайте се от Херсон! Предстои тежка зима

Украинските власти: Евакуирайте се от Херсон! Предстои тежка зима

50% от населението вече е напуснало Херсонска област