"Евакуирайте се! Предстои тежка зима." С тези думи украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова жителите на окупирания от Русия Херсон да напуснат града, тъй като в противен случай украинските власти няма да могат да им помогнат по време на зимните студове. Министърът на реинтеграцията на временно окупираните територии заяви това по време на откриването на център за подпомагане на разселени лица от Херсонска област в Запорожие.

По нейни данни около 50% от населението вече е напуснало Херсонска област.

В същото време ръководителят на областната администрация на Херсон Ярослав Янушевич вече заяви, че евакуацията е необходима и за деокупация на региона.

"Хората чакат деокупация. Ето защо призоваваме да напуснете, защото там, където има хора, не може да има военни действия. Не може да има военни действия без заплаха", каза той.

ISW: Атаката в „Саки“ е начало на контраофанзивата на Украйна

ISW: Атаката в „Саки“ е начало на контраофанзивата на Украйна

Сред руските медии и блогъри няма единна позиция за това какво точно се е случило

Украйна официално обяви начало на контраофанзивата си в Южна Украйна, макар и редица експерти да поставят под съмнение успеха. В последните десет дни украинските сили успяха да пресекат пътищата за доставка на руската армия през Днепър, което значително увеличава шансовете за деокупация на Херсонска област.

По-рано днес от пресслужбата на командване "Юг" на украинската армия потвърдиха, че тази нощ са извършили още ракетни удари по Антоновския мост на река Днепър. Целта е била да се затвърди "статутът му на непроходим..." Това означава, че транспортирането на тежко оборудване и боеприпаси е изключително сложно до степен на невъзможност.

По-рано в украинските медии бяха публикувани видеозаписи на предполагаемия нов обстрел на Антоновския мост. Съоръжението бе обстрелвано няколко пъти вече.

В Херсонска област има само три пресичания на Днепър: Антоновският мост близо до Херсон, Антоновският железопътен мост на 6 км и язовирната стена на Каховка в Нова Каховка, на още 70 км. Обходен път минава през река Ингулец, над която има само един мост в село Дарьовка.

Всички тези съоръжения вече са повредени и военни анализатори посочват, че руските сили реално са хванати в капан.

Днес обаче от Института за наблюдение на войната предупреди, че Русия може да се опита да отклони вниманието на украинските сили от Юга към източните части и Донбас. 

Британското разузнаване: Русия вероятно усилва позициите си в Южна Украйна

Британското разузнаване: Русия вероятно усилва позициите си в Южна Украйна

Сепаратистите се опитват да пробият северно от Донецк