Украинските власти съобщиха, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са ударили втори мост над Днепър в района на водноелектрическата централа "Каховка", в резултат на което той е станал неизползваем, съобщи ръководителят на областната администрация на Херсонска област Ярослав Янушевич, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Информацията за атаката на моста се потвърждава и от украинското оперативно командване "Юг". "Нашето огнево управление на транспортни и логистични пътища във временно окупираните територии на Херсонска област доведе до привеждане на състоянието на моста в района на Каховската водноелектрическа централа като неизползваем. Попадението е точно и ефективно," се казва в изявление на украинската армия.

Засега обаче няма независмо  потвържедение на тази информация, предупреждава Би Би Си, като уточнява, че това не винаги е възможно в условията на военни действия.

По-рано въоръжените сили на Украйна многократно атакуваха Антоновския мост през Днепър край Херсон, като за това, както беше съобщено, те използваха предоставените от САЩ реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, които имат висока точност и голям обсег.

Подобно на Антоновски, мостът в района на Каховската водноелектрическа централа се използва от руските военни за снабдяване на войските и доставка на оборудване от левия бряг на Днепър, който те контролират по-добре и който граничи с Крим.

Това потвърждава заплахата, която Русия усеща от по-големия обсег и точност на системите, които Украйна получи от западните си партньори, твърди Министерството на отбраната. В края на краищата, откакто Украйна получи американските ракетни установки HIMARS, които ѝ позволяват да нанася удари на по-големи разстояния, украинските сили бомбардират руски бази и важни точки от маршрутите за доставки - като мостове - в окупираните територии.

Украйна: Унищожихме повече от 100 руски войници в Мелитопол с HIMARS

Украйна: Унищожихме повече от 100 руски войници в Мелитопол с HIMARS

Русия използвала безразборно стари противопехотни мини