Въоръжените сили на Украйна са поразили местата на дислокация на руските войски в Мелитопол с доставените от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS, унищожавайки значително количество техника и повече от 100 войници, съобщи украинският кмет на окупирания град Иван Федоров, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи, твърдят, че показват момента на удара. Би Би Си прави уточнението, че в условията на война не може да потвърди към момента тази информация.

Още в началото на войната град Мелитопол бе окупиран от руските войски. Самият Федоров бе пленен и по-късно освободен в резултат на размяна за руски военни.

Взрив до сградата на полицията в Мелитопол

Взрив до сградата на полицията в Мелитопол

Според временната администрация е терористичен акт

Последният доклад на британското разузнаване, публикуван от британското министерство на отбраната, се фокусира върху използването от страна на Русия на малки противопехотни мини "Венчелистчета" в Украйна.

"Русия вероятно използва противопехотни мини, за да защити и ограничи свободата на движение по своите отбранителни линии в Донбас. Тези мини могат да причинят значителни щети както на военните, така и на местното цивилно население," предупреждава британското разузнаване.

Според британците в Донецка област руските сили най-вероятно са използвали противопехотни фугасни мини ПФМ-1 и ПФМ-1С. Серията ПФМ-1, известна като "Венчелистче", е неизбирателно оръжие.

Тези мини са били широко използвани по време на съветско-афганистанската война, когато се твърди, че са осакатили голям брой деца, които са ги смятали за играчки. Много е вероятно запасите от съветската епоха, използвани от Русия, да са се влошили с времето и сега са силно ненадеждни и непредвидими. Това представлява заплаха както за местното население, така и за операциите по хуманитарно разминиране.

В Русия, напротив, въоръжените сили на Украйна са обвинявани, че използват тези мини за обстрел на окупирани украински градове и в руските "Телеграм" канали се показват многобройни снимки и видеа с разпръснати такива мини по улиците на Донецк и други, контролирани от сепаратистите градове.

Би Би Си не се ангажира с тези твърдения, тъй като не може да ги провери по независим начин.

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

Руските окупационни власти водят активна кампания за анексиране