Руски източници съобщават, че близо до Новоросийск руските военноморски сили отблъскват атака на украински морски дронове. Това разкри руската редакция на Би Би Си.

"В Новоросийск отблъскват атака на невъоръжени лодки [...] Не оставайте в открито пространство в близост до морето", пише в "Телеграм" кметът на Новоросийск Андрей Кравченко.

Руският мониторингов канал "Приграничие" твърди, че няколко лодки без екипаж вече са унищожени. От други източници няма информация по въпроса.

Украинските военни и специални служби обикновено дават своята версия за резултатите от подобни удари на следващия ден или дори по-късно.

Руското черноморско пристанище Новоросийск работи нормално в сряда след опит за нападение с украински морски дрон, съобщи агенция Интерфакс по-късно в сряда, позовавайки се на местната администрация.

Новоросийск е най-голямото черноморско пристанище на Русия и ключов изход за износ и транзит на суров петрол и петролни продукти в южната част на Русия. Той също така товари петрол, идващ от Казахстан и Азербайджан, и обработва зърно, въглища, торове, дървен материал, контейнери, хранителни и химически товари. В него са базирани и много кораби на руския Черноморски флот, след като в Севастопол те станаха чести обекти на украински атаки.

Кметът на Новоросийск Андрей Кравченко по-рано в сряда ограничи достъпа до плажовете. По-късно той каза, че всички ограничения са премахнати, като добави, че два търговски обекта и един апартамент са претъпели "незначителни" щети при атаките, докато никой не е ранен.

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са унищожили два морски дрона, движещи се в посока Новоросийск.

Русия многократно е заявявала, че Украйна е атакувала нейните пристанищни градове на брега на Черно море, но руски официални лица често дават малко подробности за степента на щетите, нанесени от украинските атаки.

Пристанището също беше атакувано от дронове през май, което принуди властите временно да затворят изхода.

Руското министерство на отбраната съобщи също, че неговите системи за противовъздушна отбрана са унищожили 10 въздушни дрона, изстреляни от Украйна на територията на Русия, включително един над Московска област.

Ройтерс не можа независимо да провери докладите. Няма незабавен коментар от Украйна.

Киев заяви, че атаките срещу руската военна, транспортна и енергийна инфраструктура са в отговор на непрекъснатите атаки на Москва на територията на Украйна от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

Над 100 украински дрона са атакували Новоросийск, Туапсе и Севастопол през нощта

По време на атаката срещу Новоросийск са били свалени повече от 10 дрона и са "възникнали локални пожари".