Министерството на отбраната на Украйна изключва възможността Руският Черноморски флот да остане на територията на Украйна след 2017 година.

Това заяви министърът на отбраната на Украйна Юрий Ехануров.

"В Министерство на отбраната законите, и особено конституцията, не се обсъждат, а се изпълняват. В конституцията е записано - 2017 година", коментира единствено Ехануров пред журналисти.

Той допълва, че „настъпи ли тази година, Украйна ще остане без чужди бази на своя територия".
"Въпросът за възможността да оставим руския флот във военното ведомство даже не се повдига. В 2017 година може да започнем историята отначало", допълва Юрий Ехануров.

Припомняме, преди два дни министъра на отбраната на Русия Анатолий Сердюков заяви, че Русия може да предложи на Украйна комплексен договор с взаимно изгодни предложения, които да позволят на Черноморския флот да остане в Севастопол и след 2017 година.

"Ние бихме искали Черноморският флот да остане в Севастопол и след изтичане на срока, заложен в договора с Украйна. За това ние може да отправим комплекс от предложения, които да са изгодни и за двете страни. В това число както наем да използване на базата в Севастопол, така и проекти в социалната сфера или сътрудничество с военнопромишления комплекс и други отрасли, обясни Сердюков.

Припомняме, в град Севастопол е главната база на съвместния руско-украински черноморски флот, за който е подписано споразумение. Преди месеци Украина даде сигнал, че очаква руският флот да се изтегли според договора.

След руско-грузинския конфликт в Осетия президентът Виктор Юшченко издаде указ за специален режим на влизане и престои на руския флот в Севастопол.