Готвят се провокации от страна на украинските военни с цел да бъде обвинена Русия, предупреждават от руското Министерство на отбраната.

По техни данни Украйна готвела обстрел на населен пункт в Харковска област по подобие на атаката в Крематорск, която, твърди Москва, е дело на украинската армия, а не както твърди Киев, на руски обстрел.

За целта щели да бъдат използвани ракети "Точка-У", които, подчертават от военното министерство, не са на въоръжение в руската армия.

"В най-скоро време от дивизион на 19-та отделна ракетна бригада на ВСУ ще бъде нанесен удар с ракетен комплекс "Точка-У" по сборен пункт на бежанци на железопътната гара в населения пункт Лозовая", се казва в съобщението на руското министерство на отбраната. И добавят - за да се имитира руски удар обстрелът щял да бъде осъществен от страна на населения пункт Старомихайловка.

"Отчитайки изложеното, своевременно предупреждаваме страните от т.нар. "цивилизован Запад" начело със САЩ, че Руската федерация притежава оперативна доказателствена база за готвещите се поредни ужасни престъпления на киевския режим", завършва съобщението, цитирано от Первий канал.

Украйна твърди за над 900 цивилни жертви в Киевска област след руското оттегляне

Украйна твърди за над 900 цивилни жертви в Киевска област след руското оттегляне

Някои от жертвите пък били с бели ленти на ръката, за да се предпазят от руските войски