Съветът за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че е заловил ударна група на руското военно разузнаване, отговорна за опита за убийство на украински военен шпионин в навечерието на втория тур на президентските избори, които ще се проведат в неделя, съобщава "Ройтерс".

Проблемът за това как да се действа с Русия, която окупира Крим през 2014 г. и подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, е важен преди балотажа, като настоящият президент Петро Порошенко се самоизтъква като главнокомандващия, от когото Украйна се нуждае за защитата на страната.

Васил Хрицак, който е ръководител на СБУ, която е и главната разузнавателна служба на Украйна, заяви на пресконференция в Киев, че седем членове на руската група са били задържани и обвинени, както и че осми човек е бил арестуван тази сутрин.

Двама от членовете на групата са руски граждани, уточни военният прокурор Анатоли Матиос, определяйки ги като щатни служители на руската военна разузнавателна служба ГРУ. Останалите шестима са украинци.

Засега няма реакция от страна на ГРУ.

СБУ преди е съобщавал, че е залавял групи, организирани от руските специални служби.

"Задържаните са замесени в опит за убийство на служител от разузнавателната служба на украинското министерство на отбраната... в Киев през април", отбеляза Матиос, добавяйки, че групата е поставила бомба под колата на мъжа, която избухнала преждевременно, наранявайки тежко един от обвиняемите.

СБУ публикува видеозапис на същия инцидент, който показа мъж да поставя бомбата под кола преди голяма експлозия. Видеото показа мъж, лежащ в болнично легло, като липсва част от дясната му ръка, казвайки, че е руснак и е роден в Москва.