Започна срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, съобщават световните агенции.

Акцент на срещата е дали Албания, Хърватия и Македония ще бъдат поканени за членство в алианса, уточнява Би-Би-Си.

26-те страни членки трябва да стигнат до единодушно решение преди срещата на върха в Брюксел следващия месец.

Гърция вече заплаши да наложи вето на кандидатурата на Скопие, заради задълбочаващия се конфликт между двете страни относно официалното име на Македония.

Очаква се на срещата да бъде обсъдено и задълбочаването на алианса със Сърбия, въпреки продължаващото напрежение на Балканите в резултат на едностранно обявената независимост на Косово на 17 февруари.

Когато тези три страни са готови за това многостранно поприще....ние ще трябва да отворим вратата за тях, заяви преди началото на срещата, американският държавен секретар Кондолиза Райс, цитирана от АП.

В интерес на сигурността на Балканите, ние трябва да предложим членство на Албания, Хърватия и Македония, заяви от своя страна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Аз бих искал и трите държави да се присъединят, каза още той.

Що се отнася до членството в НАТО на Украйна и Грузия, външните министри изразиха скептицизъм за инициираното на преговори с тях.

Щайнмаиер коментира членството на двете страни с думите: "Няма да крия, че съм скептично настроен, но днес ще обсъдим въпроса в спокойна обстановка".

Ако все пак Албания, Хърватия и Македония бъдат поканени за членство, ще трябва да покачат поне две години, за да бъдат официално приети в организацията, коментира АП.

Министрите се обединиха около позицията, че когато се дискутира членството на нови страни в алианса, трябва да се взима под внимание и мнението на други държави, които не са негови членове, като например Русия.

В Русия е избран нов президент и аз мисля, че Европейският съюз иска да изгради отношенията с Москва на друга основа. Трябва да взимаме под внимание интересите и на другите държави, а не само на страните-членки на НАТО,
коментира външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Съветът на НАТО ще се фокусира и върху операциите на алианса в Афганистан.