Иранските дронове камикадзе, използвани от Русия за удари по украински градове, са пълни с компоненти, произведени в Европа, според таен документ, който Киев е изпратил на своите западни партньори, пише в сряда британският вестник "Гардиън", който се е сдобил с документа.

Според изданието украинските власти искат от западните страни да осигурят ракети с голям обсег, за да поразят центрове за производство на безпилотни самолети в Русия, Иран и Сирия.

Документ от 47 страници, предаден от украинското правителство на страните от Г-7 през август, показва, че Русия е извършила повече от 600 нападения на украински градове през предходните три месеца, използвайки дронове, съдържащи западни компоненти.

Според документа, както пише вестникът, в дроновете "Шахед" 131 са открити 52 електрически компонента, произведени от западни компании, а в модела "Шахед"136 - 57 компонента. Украинските власти посочват пет европейски компании като техни производители, включително полското подразделение на британска транснационална корпорация.

"Сред производителите има компании, чиито централи се намират в страните от "санкционната коалиция": САЩ, Швейцария, Холандия, Германия, Канада, Япония и Полша", цитира "Гардиън" извадки от документа.

Това не предполага никакви неправомерни действия от страна на фирмите, чиито части са открити в дроновете. "Иранското производство на UAV успя да се адаптира и използва предимно налични търговски компоненти, чието снабдяване има малък или никакъв контрол", се казва в текста.

Според доклада към този момент Иран вече е диверсифицирал производството на своите безпилотни самолети, частично прехвърляйки монтажа им в Русия, но продължава да доставя компоненти за тях. Иранското правителство се опитва да "се дистанцира от доставките на оръжие за Русия" и "не може да се справи с руските искания и интензивността на използване на дронове в Украйна", се казва в документа.

Сред предложенията на Киев към своите западни партньори той включва по-специално "ракетни атаки срещу заводите за производство на тези БПЛА в Иран, Сирия, както и срещу потенциален обект за сглобяване в Руската федерация".

"Това може да бъде извършено от украинските сили за отбрана, ако партньорите осигурят необходимите средства за унищожаване", се казва още в документа. Както отбелязва вестникът, западните страни по всяка вероятност ще пренебрегнат такова искане.

Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля ООН според бивш командир в НАТО

Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля ООН според бивш командир в НАТО

Темата е обсъждана и на срещата във формат Рамщайн, убеден е Ерхард Бюлер