Украинската държавна служба за извънредни ситуации е подала заявка до НАТО за десетки багери, пожарни коли, тежки трактори и друга техника, пише "БиБиСи".

В искането се посочва, че оборудването е необходимо за спасителни операции, но Руските военни канали недоказано, но уверено свързват искането с изграждането на укрепления в Курска област.

Искането беше публикувано във вторник от Евроатлантическия координационен център за реакция при бедствия (EADRCC).

В доклада на EADRCC се посочва, че Украйна иска 10 колесни и 17 верижни багера, 30 тракторни ремаркета за превоз на товари с тегло от 30 до 100 тона, като големи генератори, няколко десетки пожарни коли и 25 бронирани линейки.

В обяснението към искането се посочва, че са необходими багери за разчистване на отломки след бомбардировки и обстрели, трактори са необходими за транспортиране на оборудване до аварийни зони, линейки са необходими за евакуация на цивилни и служители на Държавната служба за извънредни ситуации.

EADRCC, като публикува съобщение за искането, го предава на страните от алианса.

Много канали за руска военна пропаганда подхванаха тази новина, обяснявайки искането с операцията на украинските въоръжени сили в района на Курск и необходимостта от изграждане на отбранителни линии. Те не предоставят доказателства за такава връзка.

Русия извика шарже д'афера на САЩ заради американски репортери в Курска област

Русия извика шарже д'афера на САЩ заради американски репортери в Курска област

Москва заяви, че всички чуждестранни "специалисти" преминали границата, са легитимна военна цел