Увеличаването на финансирането за сигурността на Украйна и необходимостта Русия да бъде изключена от Групата за финансови действия (FATF).

Това са обсъдили основно в Германия премиерът на Украйна Денис Шмигал и федералният министър на финансите на Германия Кристиан Линднер, съобщи "Укринформ". 

Както съобщава правителственият портал, страните са обсъдили предложението на германското правителство за увеличаване на бюджета за помощ за сигурността на Украйна от 697 милиона евро на 2 милиарда евро през 2023 г. 

Германия: Инвестирайте в Украйна като в бъдеща страна от ЕС

Германия: Инвестирайте в Украйна като в бъдеща страна от ЕС

Олаф Шолц напомня, че Киев е част от европейското семейство

Шмигал и министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко са информирали германската страна за спешната необходимост от възстановяване на енергийната инфраструктура. Бяха засегнати и по-нататъшното финансово сътрудничество в дългосрочен план и подкрепата на Германия за отпускането на макрофинансова помощ от ЕС.

Германия подкрепя пълноправното членство на Украйна в Европейския съюз в бъдеще и страната трябва да бъде възстановена, като се вземе предвид тази перспектива. Това заяви по-рано днес германският канцлер Олаф Шолц в речта си на откриването на 5-ия Германо-украински бизнес форум в Берлин.

Той припомни, че на 23 юни лидерите на страните членки на ЕС са предоставили на Украйна статут на кандидат за членство в блока.

"По този начин ние също носим отговорност за това, което всички разбраха много отдавна след Майдана - Украйна е част от европейското семейство. Говоря много сериозно и разбирам всички последствия от това - ние искаме Украйна да стане част от Европейският съюз", подчерта Шолц.

Той добави, че това решение е сигнал към частните инвеститори: който днес инвестира във възстановяването на Украйна, ще инвестира в страна, която ще бъде част от ЕС и от общия европейски пазар.

Според германския канцлер това се отразява и на самия процес на възстановяване на Украйна, който трябва да се извърши, имайки предвид, че Украйна един ден ще стане пълноправен член на ЕС.

Германия изпраща нова партида оръжия на Украйна

Германия изпраща нова партида оръжия на Украйна

Най-новата германска зенитно-ракетна система IRIS-T