Украинският външен министър Вадим Пристайко поиска от британските власти да преиздадат наръчник, издаден от британската полиция за екстремистки символи, премахвайки от него тризъбец, който е изобразен на украинския държавен герб, съобщава ТАСС.

На своята страница в "Туитър", Пристайко коментира изявление на правителството на Обединеното кралство, в което се гарантира уважение към украинския герб и изразява съжаление за неволната обида за държавните символи на Украйна.

След като публикува текста на това изявление, ръководителят на украинското външно министерство написа: "Изказани са съжаления. Сега е време да се преиздаде наръчника, като се премахне украинския тризъбец, който не принадлежи там."

От своя страна украинското посолство в Обединеното кралство на страницата си в "Туитър" също заяви, че смята извиненията на Великобритания за недостатъчни. "И все пак, няма ясен отговор на прост въпрос: дали тризъбецът, конституционният национален символ и герб на Украйна ще бъдат премахнати от учебника за екстремизъм. Искаме допълнителни разяснения от британската страна".

Миналата неделя украинското посолство в Лондон поиска британската полиция да премахне тризъбеца от списъка на екстремистките символи и да се извини. Тогава Министерството на външните работи също отправи съответно искане. Британското посолство в Киев публикува в понеделник на страницата си във Фейсбук изявление на британското правителство, което изразява съжаление за ситуацията.

Британският наръчник за екстремизъм е публикуван през 2019 г. В секцията "татуировки" е представена рисунка върху тялото с изображението на тризъбец.

Рисунката е придружена от надпис: "украински тризъбец (националистически)." Тризъбецът е изобразен на герба на Украйна, одобрен през 1992 г., след като получава независимост.