Украйна обяви, че е изгонила беларуски дипломат като отмъщение, свързано с твърдения от страна на Беларус, че украинското военно министерство е създало шпионска мрежа в столицата Минск, съобщава "Ройтерс".

КГБ, държавната служба за сигурност на Беларус, заяви в понеделник, че е арестувала украински журналист и е обявила украински дипломат за персона нон грата заради предполагаемото им участие в шпионаж.

"Украинското външно министерство също взе решение да обяви беларуски дипломат за персона нон грата и той вече напусна страната", уточни говорителката на украинското външно министерство Мариана Беца.

Беца допълни, че дипломатът е бил първи секретар на посолството в Киев, но е отказала да го спомене по име. Украинското военно министерство отрече твърденията на беларуското КГБ.

Живеещият в Минск украински журналист Павло Шаройко е бил арестуван през октомври и са му били повдигнати обвинения, че е бил служител на украинското разузнаване под прикритие.

От "Ройтерс" не са могли да се доберат до журналиста за коментар.

Казусът оказва допълнителен натиск върху отношения между Минск и Киев, които бяха тествани по-рано тази година, когато Беларус беше домакин на мащабни съвместни военни учения с Русия.

Военните учения "Запад-2017" през септември изнервиха Украйна и страни членки от източния фланг на НАТО, които се опасяваха, че ученията биха могли да бъдат репетиция или прикритие за истинска офанзива.