От Министерството на културата и информационната политика на Украйна изключиха руския певец с български произход Филип Киркоров от списъка на хора, които представляват заплаха за националната сигурност за държавата, съобщи ТАСС.

Това стана два дни след като Киркоров обяви, че е в този списък.

Изключването му стана с официално съобщение от Службата за сигурност на Украйна, което бе поместено на сайта на министерството.

"Според ново писмо от Службата за сигурност на Украйна с молба да бъде оттеглено предишното писмо, според което и той е в списъка с хора, които застрашават националната сигурност на Украйна, Министерството на културата и информационната политика изключва Киркоров от този списък", се казва в съобщението. Уточнението е, че информацията на Службата за сигурност на Украйна е от 25 юни.

На 5 г. затвор осъдиха бизнесмен, измамил Филип Киркоров

На 5 г. затвор осъдиха бизнесмен, измамил Филип Киркоров

От културното ведомство съобщиха, че предишната заповед за включване на Киркоров в този списък е обявена за невалидна. От пресслужбата припомнят, че Киркоров също е включен в списъка въз основа на писмо от СБУ.

"В същото време те не докладват както причините за включването, така и причините за изключването на лица от списъка на Службата за сигурност на Украйна в писмата си до Министерството на културата и информационната политика на Украйна", подчертават от министерството.

Киркоров имал право да пее песните, за които го съдят

Киркоров имал право да пее песните, за които го съдят

Юристите на Филип Киркоров са открили документи

На 23 юни от пресслужбата на Министерството на културата на Украйна съобщиха, че ведомството е включило Киркоров в списъка на лицата, представляващи заплаха за националната сигурност за държавата. Фамилията на певеца вече не е в списъка, актуализиран в неделя.

Списъкът на лицата, които представляват заплаха за националната сигурност на Украйна, се изготвя от Министерството на културата на страната въз основа на жалби от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, Службата за сигурност на Украйна и Националния съвет на Украйна по телевизията и радиото.

Списъкът се актуализира периодично. Към днешна дата той съдържа имената на 200 културни дейци. В същото време отделът не премахва от него имената на заминалите художници, например Джоузеф Кобзон или Валентин Гафт.

Увеличават се композиторите ни с претенции срещу Филип Киркоров

Увеличават се композиторите ни с претенции срещу Филип Киркоров

Композиторът Александър Бръзицов се присъедини към колегите си, които

Киркоров е народен артист на Русия, Украйна и Молдова. По неговите думи той преди това споделя една сцена с настоящия украински президент Владимир Зеленски. Певецът също заяви, че той и Зеленски са "неразделни".

Званието народен артист на Украйна Киркоров получи от ръцете на президента Виктор Ющенко. През 2008 г. Киркоров представи на "Евровизия" украинската певица Ани Лорак, която зае второ място.

Унгария спира участието си в "Евровизия", била "твърде гей" за Орбан

Унгария спира участието си в "Евровизия", била "твърде гей" за Орбан

Това щяло да е от полза за психичното здраве на нацията