Украйна залови чуждестранен товарен кораб в Черно море край своята област Одеса и задържа капитана по подозрение, че помага на Москва да изнася украинско зърно от окупирания от Русия Крим, съобщи в четвъртък Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от "Ройтерс".

Плавателният съд, който не е идентифициран, е пътувал под флага на централноафриканска държава и многократно е акостирал в кримското морско пристанище Севастопол, за да вземе "ограбените" селскостопански продукти през 2023-24 г., каза СБУ.

Руските сили окупираха части от южните земеделски райони на Украйна през първата година от нахлуването си през 2022 г. и Киев обвини Русия в кражба и унищожаване на нейното зърно.

СБУ каза, че капитанът и 12-те членове на екипажа са помогнали на Русия да изнесе украинско зърно, взето от окупирания юг в Близкия изток за продажба от името на Русия.

"Продължава разследването за установяване на всички обстоятелства по извършеното престъпление и установяване на други лица, съпричастни към противозаконната дейност", съобщиха от СБУ.

Капитанът, гражданин на държава от Южен Кавказ, може да получи до пет години затвор за нарушаване на ограниченията за пътуване, засягащи окупираните от Русия територии на Украйна, се казва в съобщението.

Регионалният център на Одеса играе ключова роля в черноморския износ на Украйна, който той възобнови без съгласието на Русия, след като Москва се оттегли от сделка с посредничеството на ООН миналото лято, която позволи на Киев да изнася храни по време на войната с Русия.

Не е ясно кога Украйна за последно е конфискувала кораб по този начин. Запитан дали е имало промяна в украинската политика, източник от правоприлагащите органи каза на Ройтерс:

"Това е нашата политика. Този кораб и капитанът са работили за окупаторите и сега той навлезе във водите, контролирани от Украйна. И ние реагирахме незабавно ."

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

НАТО обеща на Украйна членство, но не сега

Алиансът ще обучава украинската армия