В близко бъдеще руските специални служби подготвят широка кампания срещу лидерите на национално-освободителните движения на народите, населяващи Русия. Това съобщи Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, цитирано от "Укринформ".

Кампанията, която трябва да започне в близко бъдеще, ще има за цел да компрометира желанието на етническите групи за самоопределение.

"За тази цел както в самата Русия, така и извън нейните граници - в Европа, САЩ и Украйна, ще бъдат използвани съществуващи "агенти на влияние" в информационната и политическата сфера. Тяхната задача е да предадат на "широките маси" мнението за априорния агресивен, терористичен или дори нацистки характер на всякакви национални движения", съобщава разузнаването.

ISW: Русия вече твърде много експлоатира етническите малцинства във войната

ISW: Русия вече твърде много експлоатира етническите малцинства във войната

Серия от удари бележи 17 октомври

Целта на тази кампания е да наруши международната подкрепа за правото на хората да защитават своите права, език и култура. Освен това става дума за формиране в украинското общество на негативно отношение към народите на Руската федерация, които страдат от имперската политика. Традиционно под влиянието на руската пропаганда попадат на първо място народите на Кавказ, които активно се борят за правото си на самоопределение. По-специално, това е чеченската опозиция.

Руското военно и политическо ръководство в момента разглежда националноосвободителните движения като една от основните заплахи за единството и дори самото съществуване на Русия. Те се възприемат като фактор на нестабилност, предизвикващ ожесточена съпротива от висшето ръководство на Кремъл.

Разузнаването обяснява, че най-добрият начин за противодействие на подобни кампании е да се игнорират манипулативни съобщения, независимо от името на говорещия, който ги разпространява. Освен това става дума за откриване на тайни "агенти на влияние", действащи под прикритието на "лидери на общественото мнение".

Припомняме, че не за първи път в анализи Москва бива обвинявана в експлоатация - включително и в анексираните украински територии.