В 23 населени места от пет общини на Сумска област е въведена задължителна евакуация на населението, съобщи губернаторът Володимир Артюх в ефира на украинската телевизия, съобщава Би Би Си.

Той не изброява тези селища и административни единици. В административните акаунти също няма списък. Артюх каза, че евакуацията ще засегне около 6 хиляди души.

В Украйна се практикува задължителна евакуация в райони под непосредствена заплаха от окупация - в град Харков например, въпреки близостта му до руската граница и постоянните обстрели, не е приложена задължителна евакуация. Транспортът и жилищата в относително по-безопасни региони се осигуряват за сметка на правителството, но никой не бива насилствено разселен. Тези, които не желаят да напуснат, трябва да подпишат документ за отказ от евакуация.

Сумската област граничи с руската Курска област, където предишния ден започнаха ожесточени боеве.  Ръководителят на администрацията, говорейки за необходимостта от евакуация на жителите, се позова на нарастващата честота на обстрела.

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?
Обновена

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?

Не е ясно дали боевете в граничните райони са приключили