Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа закон за намаляване на възрастта за мобилизация на наборници. Това съобщи агенция "Укринформ".

Тя е намалена от 27 на 25 години.

Документът е публикуван на сайта на Върховната рада.

Законът влиза в сила ден след публикуването му.

Украйна удължи военното положение с още 90 дни

Украйна удължи военното положение с още 90 дни

В сила остава и мобилизацията

Досега се призоваваха граждани, които са годни по медицинско състояние и са навършили 18 години към деня на изпращане във военни части, както и тези, които все още не са навършили 27 години и не подлежат на освобождаване или отсрочка от наборна служба. за редовна военна служба. В същото време гражданите, регистрирани за военна служба и навършили 27 години, подлежат на военна регистрация като военнослужещи.

Очаква се с прилагането на закона да се регламентира попълването на мобилизационния човешки резерв чрез вписване на военна служба на граждани, навършили 25 години по време на престоя им във военния регистър на наборниците.

Както беше съобщено, на 30 май 2023 г. Върховната Рада прие закона "За изменение и допълнение на Закона на Украйна "За военната служба и военната служба" (№ 9281) с подкрепата на 304 депутати. Законът предвижда намаляване на максималната възраст за военен отчет от 27 на 25 години.