Няколко хиляди руски военнослужещи сега са разположени в Беларус. Това заяви Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична служба на Украйна, цитиран от "Укринформ".

"Сега броят на руските войски на територията на Беларус е много по-малък, отколкото беше преди няколко месеца. По-рано те можеха да бъдат 10 000 или 11 000, но сега има няколко хиляди военнослужещи. Но въпреки това ние продължаваме да се подсилваме нашата гранична линия, така че частите на Държавната гранична служба и другите компоненти на отбранителните сили, които укрепват това направление, да имат всички възможности да отговорят на всякакви заплахи или опити за нахлуване," каза той. 

По думите му, районът край границата е миниран, за да се предотврати пробив на военна техника.

"Ситуацията на границата с Русия също не се промени. За съжаление врагът продължава да обстрелва украинската граница всеки ден. През изминалото денонощие нашите гранични подразделения са нанесли над 20 удара в чертите на Чернигов, Суми и Харков. региони.От началото на месеца са нанесени повече от 500 такива удара.През април те са малко по-малко, около 450. Врагът използва артилерия, минохвъргачки и авиация за обстрел на територията на Украйна.По-голямата част от атаките са стартира на територията на Сумска област", добави говорителят.

Той отбеляза, че граничарите са регистрирали снощи използването на дронове Shahed от руснаците.

40 дрона на няколко вълни срещу Киев тази нощ

40 дрона на няколко вълни срещу Киев тази нощ

Общо 54 дрона е пуснала Русия срещу критична инфраструктура

Както беше съобщено, командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските войски са атакували Украйна с бойни безпилотни самолети Шахед-136/131 иранско производство от северното направление - Брянска област - и южното - Краснодарския край - снощи. Общо бяха изстреляни 54 дрона камикадзе. Украинските войски са унищожили 52 дрона.