Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че в района на Бахмут украинските части "постепенно, но сигурно" напредват четири дни подред, цитира думите й Руската служба на Би Би Си.

"Сега настъпателните действия в посока Бахмут продължават четвърти ден. Нашите защитници настъпват по фланговете всеки ден. Постепенно, но сигурно. Към днешна дата те не са влезли в град Бахмут ", обяснява Маляр.

В случая Маляр не дава подробности - на какви места и докъде са успели да напреднат украинските части.

Заместник-министърът на отбраната обяснява, че украинското настъпление в този район се усложнява от факта, че противникът е заел построените от украинците укрепления, които преди това са позволили на украинската армия да защитава града и околностите му в продължение на няколко месеца.

Руски "военни кореспонденти" и независими наблюдатели потвърдиха леко напредване на атакуващите украински части през последните дни южно от Бахмут, близо до селата Курдюмовка и Клешчеевка, северозападно от Бахмут близо до село Берховка, а също и северно от съседния Соледар.

Маляр твърди, че украинските военни, когато са планирали настъпателни действия на източния фронт, са "взели предвид факта на разногласията между "Вагнер" и сегашното руско правителство".

Лондон: Украинските сили бележат малък напредък край Донецк

Лондон: Украинските сили бележат малък напредък край Донецк

Върнати са територии, окупирани от Русия през 2014 г.