"Най-големият удар" в контранастъплението срещу Русия тепърва предстои. Това заяви украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр, цитирана от "Ройтерс".

Тя обаче посочи, че е трудно за украинските сили да напредват, тъй като Русия е съсредоточила всичките си сили, за да спре офанзивата.

"Врагът няма да отстъпи лесно позиции и трябва да се подготвим, че ще бъде тежък двубой. Точно това се случва сега", написа Маляр в "Телеграм".

"Провежданата операция има няколко задачи и военните ги изпълняват. Те напредват по план. А най-големият удар тепърва предстои", подчерта тя.

Русия призна за напредък на украинските войски в Запорожка област

Русия призна за напредък на украинските войски в Запорожка област

Киев е отвоювал село Пятихатки

Маляр заяви, че въпреки настъплението на украинските войски в няколко направления на юг, руснаците са концентрирали голяма част от усилията си на изток и продължават да напредват там. "За врага основното направление за нападение е там (изток - б.р.), тъй като агресорът не се отказва от целта да достигне границите на Донецка и Луганска област", отчете тя.

Следователно най-ожесточените битки се водят в източната и южната част на Украйна. На юг украинците се сблъскаха с минни полета, дронове камикадзе и противотанкови управляеми ракети.

По-рано Маляр съобщи, че битките на източния фронт са били особено "трудни", тъй като руските сили са съсредоточили голям брой войски в опит да си върнат инициативата.

Тя обаче посочи, че украинските сили са си върнали осем села през двете седмици от началото на контранастъплението за отвоюване на територии, които в момента са под руски контрол.

Всяка от двете воюващи страни твърди, че другата е претърпяла големи загуби от началото на контранастъплението. Самите Москва и Киев рядко коментират собствените си загуби.

Украйна: Ще се бием и с голи ръце, върнахме си още територии

Украйна: Ще се бием и с голи ръце, върнахме си още територии

Украинската армия е отвоювала над 100 кв. км от руските сили