Украйна е оборудвала някои от своите военноморски безпилотни катери със системи за многократно изстрелване на ракети и ги е използвала за обстрел на руски позиции в битка, каза източник от украинското разузнаване пред Ройтерс в сряда.

Украйна, която вече няма значителни военни кораби във флота си, използва безпилотни военноморски дронове, пълни с експлозиви, за да се приближават до руски военни кораби в Черно море, детонирайки при удар.

Системите са изиграли роля в усилията на Киев да изтласка руските военноморски кораби от районите на Черно море, използвани от търговски кораби за превоз на украински износ.

Украйна потвърждава за потопения руски боен кораб в Крим

Украйна потвърждава за потопения руски боен кораб в Крим

По време на операция през уикенда

Украинският източник, който отказа да бъде назован, каза, че някои "Морски бебета", модел на военноморски дрон, използван от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са били оборудвани с реактивни системи за залпов огън "Град".

"Днес можем да потвърдим, че те (безпилотните катери) са оборудвани със система за многократно изстрелване на ракети и това технологично решение вече показва мощни резултати.

Източникът каза, че модифицираните безпилотни самолети са били използвани за атака на руските позиции на Кинбурнската коса в устието на Днепър тази седмица.

Ройтерс не може независимо да провери използването на модифицираните оръжия.

Руските сили окупираха Кинбурнската коса (тънка ивица земя) в Николаевска област през първата година от пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г.

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората световна война, е остаряла в днешната среда с множество заплахи