Газопроводите "Турски поток" и "Северен поток-2" ще оставят Украйна без транзит на руски газ. Това обяви председателят на комисията по външните работи към Върховната рада (украинския парламент) Анна Гопко в ефира на парламентарния телевизионен канал.

"Турски поток" ще "отнеме" от Киев около 30-40 млрд. куб. метра газ годишно.

"Остават още 50 млрд. куб. м. А това е точно толкова, за колкото е проектиран "Северен поток-2". Тогава се получава така, че украинската тръба изобщо няма да е необходима, а това означава, че Украйна остава без транзитни такси", описа положението депутатката.

Германия отсече: Украйна да спре да ни критикува за "Северен поток-2"

Германия отсече: Украйна да спре да ни критикува за "Северен поток-2"

Германия полагала за транзита на руски газ през Украйна

Тя подчерта, че с участието си в "Северен поток-2" Германия решава своите икономически проблеми, като оставя интересите на Украйна на заден план.

По-рано президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Киев трябва да спре да критикува Берлин, тъй като Германия полага усилия да гарантира транзита на газ през Украйна.

"Те просто ни помолиха да се отнасяме към този въпрос по-спокойно... Единственият компромис за "Северен поток-2", на който Украйна може да се съгласи, това е пълна забрана и недопускане на изграждането му. За нас това е икономически неизгоден проект", заключи Анна Гопко.

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Използвала го за подкопаване на НАТО и ЕС