Украйна трябва да спре да критикува Германия за участието ѝ в проекта "Северен поток-2". За това настоя президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на пресконференция в Киев, съобщават украинските медии.

"Дори и да говорим за "Северен поток-2", ние говорим също така за бъдещето и сигурността на Украйна. Вие видяхте, че Германия полага усилия за осигуряване на транзита на газ през Украйна. За това се водят преговори с Европейския съюз, като се надявам те да постигнат резултат", коментирал Щайнмайер.

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Полша обяви "Северен поток-2" за ново хибридно оръжие на Русия

Използвала го за подкопаване на НАТО и ЕС

Държавният глава на Германия подчертал, че опасенията на Украйна да загуби статута си на страна, която транзитира газ, били неоснователни.

"Северен поток-2" включва изграждането на две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. метра газ годишно. Тръбите свързват крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море с Германия, като минават успоредно с действащия газопровод "Северен поток".

Разрешение за строителство вече е издадено от Германия и Финландия.

Киев: "Северен поток-2" е ново хибридно оръжие

Киев: "Северен поток-2" е ново хибридно оръжие

Премиерът на Украйна Владимир Гройсман обезпокоен за Европа

Украйна се противопоставя на изграждането на газопровода, опасявайки се, че ще загуби приходи от транзита на синьо гориво. Латвия, Литва и Полша също изразиха неодобрението си за изграждането на "Северен поток-2", обявявайки го за "хибридно оръжие" на Русия. Техните лидери са убедени, че това е политически проект, който Кремъл ще използва като лост за оказване на натиск върху Украйна и целия ЕС.

САЩ също са против проекта.