Украйна обвини Русия, че планирала да подклажда допълнителни размирици, докато международната общност се опитва да понижи напрежението, след като двете страни повишиха бойната готовност около спорния Кримски полуостров, съобщава „Франс прес”.

Руската спецслужба ФСБ обяви в сряда, че е осуетила „терористични атаки” в Крим тази седмица от украинското военно разузнаване и предотвратила въоръжени нападения, твърдения, които Киев яростно отрича.

И двете страни оттогава засилиха бойната си готовност на полуострова, чието анексиране от Москва през 2014 г. доведе до тежко влошаване на отношенията и послужи като прелюдия за въоръжения конфликт между проруските сепаратисти и правителствените сили в Източна Украйна.

Врагът планира мащабни провокативни действия през контактната линия в Източна Украйна и след това ще обвини Украйна, че не се придържа към Минските споразумения”, се посочва в изявление на украинското военно разузнаване, имайки предвид мирното споразумение, подписано в беларуската столица през февруари 2015 г.

Украинското разузнаване също обвини Русия в подсилване на силите си, попълване на мунициите им и струпване на допълнителна военна техника по границата на Крим с Украйна и в Донбас.

Службите за сигурност на Украйна увеличиха терористичната заплаха до най-високото равнище в Крим и района на Донецк и Луганск, където проруските сепаратисти се сражават с правителствени войски в продължение на повече от две години.  

Москва твърди, че опитите на Киев за въоръжени нападения в Крим са довели до убийството на служител на ФСБ при сблъсъци при арестуването на „терористи” през нощта на 6 срещу 7 август.

Руски войник също е загинал в престрелка с „диверсантски” групи, изпратени от украинската армия на 8 август, твърди още Москва.  

Шефът на Съвета за национална сигурност на Украйна Олександър Турчинов отхвърли твърденията на Русия, посочвайки, че Москва се опитвала да прикрие кървави престрелки между руските сили, „които традиционно злоупотребяват с алкохол”.

По време на среща при закрити врата на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, Украйна поиска Русия да предостави доказателства в подкрепа на своите обвинения, които украинският президент Петро Порошенко нарече „безсмислени и цинични”.

Руският президент Владимир Путин от своя страна заяви, че замисляната среща с Порошенко и посредниците германския канцлер Ангел Меркел и френския президент Франсоа Оланд на срещата на Г-20 през следващия месец, сега станала „безсмислена”.