Премиерът на Украйна Владимир Гройсман обвини Русия, че стои зад убийството в Киев на руския журналист Аркадий Бабченко, съобщават украинските медии.

"Убеден съм, че руската тоталитарна машина не му е простила честността му и принципната позиция", написа украинският премиер в профила си във "Фейсбук".

Критик на Кремъл, Бабченко беше застрелян близо до апартамента си снощи.

Русия призова за разследване, но изтъкна, че "кървавите престъпления" били станали рутинни за "режима в Киев".

Руски журналист беше застрелян в Киев

Руски журналист беше застрелян в Киев

Убит е с изстрели в гърба

Отношенията между Русия и Украйна остават напрегнати след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и овладяването на части от Източна Украйна от проруските сепаратисти.

41-годишният Бабченко беше открит да кърви до входа на кооперацията, в която е живеел, от съпругата си и почина в линейката на път за болницата. Той е бил прострелян няколко пъти в гърба.

Украинският депутат Антон Херашченко уточни, че журналистът е излязъл да купи хляб, като убиецът го е причакал.

Началникът на полицията в Киев Андрий Кришченко посочи пред местните медии, че подозират, че Бабченко е бил убит заради "професионалните си дейности".

В последната си публикация във "Фейсбук" само няколко часа преди атаката, Бабченко е припомнил, че е имал късмет да избяга преди четири години при подобни обстоятелства - точно в същия ден.

Той пише, че е планирал да лети с украински войници на хеликоптер до военната зона в Източна Украйна.

Не му е било разрешено да се качи на борда, защото не е имало достатъчно място. Хеликоптерът беше свален от проруските сепаратисти, като 14 души загинаха.

"Имах късмет. Оказа се втори рожден ден", написал Бабченко.

В публикацията си украинският премиер препраща към последния постинг на Бабченко във "Фейсбук".

"Това е последната публикация на Аркадий Бабченко. Преди 10 часа той писа за втория си рожден ден. И сетне го убиха. Убеден съм, че руската тоталитарна машина не му е простила честността и принципната позиция. Той беше истински приятел на Украйна, който разказа на света истината за руската агресия", коментира Гройсман.

И добави: "Убийците трябва да бъдат наказани."

От руското външно министерство изтъкнаха в изявление: "Настояваме украинските власти да положат всички усилия незабавно да разследват. Кървавите престъпления и пълната безнаказаност станаха рутинни за режима в Киев."

По-късно Александър Бортников, който е началник на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, подчерта, че твърденията от страна на Украйна, че ФСБ стои зад убийството на Аркадий Бабиков, са "абсурд и провокация".