"Роботине е освободен". Това обяви украинският заместник-министърът на отбраната Хана Малиар, съобщава "Ройтерс". Украйна съобщи в понеделник, че войските ѝ са освободили стратегическото югоизточно селище и продължават контранастъплението си на юг.

По-рано украинската армия каза, че нейните сили са издигнали националния флаг там, но все още извършват операции по почистване. Украинските сили смятат, че са пробили най-трудната линия на руската отбрана на юг и че сега ще започнат да напредват по-бързо.

Селището е на 10 км южно от фронтовия град Орихов в Запорожска област на важен път към Токмак. Настъплението на юг към Азовско море има за цел да раздели руските сили. Според Малиар войските на Киев сега се придвижват на югоизток от Роботине и на юг от близката Мала Токмачка.

ISW: Няма яснота как Русия брани Крим

ISW: Няма яснота как Русия брани Крим

Евгений Пригожин е мъртъв, а Кремъл гони "Вагнер" от Африка

Украинските сили също се бият с руските войски в Източна Украйна, където напредъкът е по-бавен, защото са се натъкнали на огромни руски минни полета и окопи.

Малиар описа ситуацията на бойното поле на изток като "много гореща" през последната седмица. По думите ѝ руските войски събират нови сили там и се прегрупират. През това време Москва се стреми да разположи най-добрите си войски.

Украинските сили са продължили да напредват на юг от Бахмут, каза тя и добави, че през последната седмица са си върнали 1 квадратен километър в района.

При последните въздушни удари на Русия срещу Украйна двама души загинаха през нощта, след като завод за растително масло беше ударен в централната област Полтава.

Русия съобщи, че е свалила украински дрон, летящ към Москва в ранните часове на понеделник. За кратко са били прекъснати полетите над руската столица.

Поредна атака с дронове срещу Москва

Поредна атака с дронове срещу Москва

Летищата "Внуково" и "Домодедово" временно бяха затворени