Украинските сили вярват, че са пробили най-трудната линия на руската отбрана на юг и сега ще могат да напредват по-бързо. Това заявява командир от украинската армия, чийто части се бият на юг. От съображения за сигурност "Ройтерс" го посочва само с неговата позивна Комбат*.

Украйна започна контранастъпление през юни, но добре подготвените руски отбранителни линии, подсилени с минни полета, забавиха напредването им на юг към Азовско море.

Украинските сили съобщиха в сряда, че са издигнали националния флаг в селището Роботине в южната Запорожка област, на около 10 км южно от фронтовия град Орехов.

"Ние не спираме до тук", казва Комбат и посочва, че следва Бердянск и нататък. Той обяснил на своите бойци, че целта не е Работине, а "нашата цел е Азовско море".

Роботина се намира на около 100 км от пристанището на брега на Азовско море Бердянск и на около 85 км. от стратегическия град Мелитопол. И двата града са окупирани от руските сили и са ключови за контрола именно над Азовско море, което Русия превърна във вътрешно още в първата седмица на пълномащабното си нахлуване в Украйна, започнало през февруари 2022 г.

Москва не е потвърдила, че Украйна контролира Роботине.

"Преминахме главните пътища, които бяха минирани. Стигаме до тези линии, от където можем да продължим напред. Сигурен съм, че вече ще вървим по-бързо", казва Комбат, признавайки обаче, че още две сгради са под руски контрол.

Според него украинските войски вече са навлезли в територии, където има само "руски логистични" групи и където не се очаква руската защита да бъде толкова трудна за пробив.

ISW: Втората линия на руската отбрана може да е по-слаба

ISW: Втората линия на руската отбрана може да е по-слаба

Руските части имат ограничено присъствие в Роботине

"Продължаваме да освобождаваме всички наши територии", казва украинският военен.

Официален представител на САЩ изрази съмнение миналата седмица, че украинските сили изглежда няма да достигнат до Мелитопол в тази своя контраофанзива, която трябва да раздели руските сили на юг. Също таза западни анализатори препоръчаха на Украйна да прехвърли повече сили от изток на юг, за да добере до успех - стратегия, която руският президент Володимир Зеленски отхвърли категорично.

Зеленски се опъна на американски експерти

Зеленски се опъна на американски експерти

Украйна няма да прехвърли войници от изток на юг

*По-късно "Ройтер" коригира информацията си, като смени името на командира, с когото говори, с позивната "Скала".