Украйна се надява, че Дания ще се присъедини към "самолетна коалиция", която в момента се формира от Украйна. Това написа премиерът Денис Шмигал в Telegram след среща в Киев с делегация на Съвета по външна политика на парламента на Дания, водена от Михаел Ааструп Йенсен.

По-специално Шмигал похвали приноса на Дания за укрепване на украинския отбранителен капацитет.

"Благодарих за формирането на деветия пакет от военна помощ за Украйна. Ние оценяваме присъединяването на датските партньори към танковата коалиция. Очакваме Дания също да стане част от авиационната коалиция", написа Шмигал.

По думите на премиера на срещата са обсъдени и проекти за реставрация.

Дания готова да изпрати F-16 на Украйна

Дания готова да изпрати F-16 на Украйна

Страната разполага с 30 такива изтребителя в експлоатация

"Дания пое патронажа над Николаев и вече имаме първия реализиран проект - възстановяване на водоснабдяването на града. Освен това се предвижда подкрепа за бизнес инициативи в рамките на Фонда за подкрепа на Украйна, който възлиза на 7 милиарда датски крони Това ще позволи на датските компании да участват във възстановяването на Украйна", каза Шмихал.

По-рано украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обсъди с делегация на Съвета за външна политика на датския Фолкетинг (парламента) ускоряването на доставките на оръжие, Формулата на мира, отговорността на Русия и пътя на Украйна към Европейския съюз.

Припомняме, че на 15 март правителството на Дания отпусна нов пакет военна помощ на стойност 1 млрд. датски крони (над 140 млрд. долара) за Украйна.

Средствата са за военна помощ, хуманитарна подкрепа и усилията на датските компании за възстановяване на Украйна.

Дания готви помощ за Украйна за над 1 млрд. долара

Дания готви помощ за Украйна за над 1 млрд. долара

Страната създава специален фонд за военна и хуманитарна подкрепа и за възстановяване

Това до голяма степен е отражение на желанията на Украйна, които в допълнение към военната и хуманитарната помощ сега са и за възстановяване, заяви тогава външният министър на Дания Ларс Льоке Расмусен.