Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа в петък закон, с който се премества официалният празник Коледа на 25 декември от 7 януари, деня, в който Руската православна църква го отбелязва.

В обяснителната бележка, приложена към закона, се казва, че целта му е да се "изостави руското наследство", включително това за "налагане на празнуването на Коледа" на 7 януари. В него се цитира "безмилостната, успешна борба на украинците за тяхната идентичност" и " желанието на всички украинци да живеят живота си със собствените си традиции, празници", подхранван от 17-месечната агресия на Русия срещу страната.

Миналата година някои украинци вече отбелязаха Коледа на 25 декември в жест, който представляваше отделяне от Русия, нейната култура и религиозни традиции.

Коледа на 25 декември - това искат повечето украинци

Коледа на 25 декември - това искат повечето украинци

Църквите следват желанието на хората

Законът също така премества Деня на украинската държавност на 15 юли от 28 юли, а Деня на защитниците на Украйна на 1 октомври от 14 октомври.

Руската православна църква, която претендира за суверенитет над православието в Украйна, и някои други източноправославни църкви продължават да използват древния Юлиански календар. Коледа се пада 13 дни по-късно по този календар, отколкото по григорианския календар, използван от повечето църковни и светски групи.

Католическата църква за първи път приема съвременния, по-астрономически прецизен григориански календар през 16 век. Оттогава протестантите и някои православни църкви съгласуваха собствените си календари за целите на изчисляването на Коледа и Великден.

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна църква, която допреди руската агресия бе подчинена на Московската патриаршия, се отдели от нея и се обяви за самостоятелна, което беше тежък удар по авторитета на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се счита за много приближен на Путин и подкрепя горещо руските военни действия в Украйна.

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени
Обновена

Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е убит, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.