Един цивилен е загинал, а други 18 души са били ранени в резултат на обстрел от руските войски в Одеса, съобщи началникът на областната военна администрация Олег Кипер.

"Към 03:00 ч. в Одеса има 18 ранени, сред които 4 деца. В болниците в града са хоспитализирани 14 души, три от тях са деца", написа той в канала си в Telegram, цитиран от Би Би Си.

Киев, без да уточнява подробности, пише, че има нанесени щети на гражданската инфраструктура, жилищни сгради и религиозна институция в града.

Очевидно религиозната институция, за която е писал, е катедралата "Преображение Господне". Видеозапис на пожара в сградата на катедралата е публикуван от местните канали на Telegram.

Катедралата, която принадлежи на Украинската православна църква (Московска патриаршия), се намира в историческия център на Одеса и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Тя е изградена през XVIII в., но е разрушена по време на съветското комунистическо управление. Катедралата е възстановена след разпадането на Съветския съюз и е осветена лично от главата на Руската православна църква, патриарх Кирил.

Руското министерство на обраната, отхвърли обвиненията и заяиви че "Църквата е ударена от некадърно изстреляна украинска ракета за ПВО".

В Одеса след руски обстрел са станали серия от експлозии, съобщават украинските власти и медии. Ръководителят на областната военна администрация Олег Кипер призова жителите да останат в укритията, да не снимат работата на системите за противовъздушна отбрана и да не разпространяват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Руски въздушен удар порази китайското консулство в Одеса

Руски въздушен удар порази китайското консулство в Одеса

"Врагът не обръща внимание на нищо", коментира началникът на Одеското регионално военно управление

Експлозиите са били чути по време на обявената въздушна тревога. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са регистрирали изстрелвания на крилати ракети "Калибр" и свръхзвукови противокорабни ракети "Оникс" към Одеска и Николаевска област. Съобщава се също, че в посока Одеска област е изстреляна ракета Х-22.

От вторник Одеса е подложена на непрекъснат руски обстрел.