Изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан, че наложените срещу Русия санкции не са ефективни, са "класически пример за руска пропаганда". Това заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Миколенко, съобщава РБК Украйна.

"Твърдението, че санкциите не са разклатили Русия, е класически пример за руска пропаганда. Санкциите са ефективни, те значително намалиха способността на руската военна машина да води война срещу Украйна", подчерта той.

Николенко също така осъди Орбан за това, че го е призовал да спре доставките на оръжия за Украйна, защото това уж няма да помогне за победата над Русия.

Виктор Орбан: Със санкциите срещу Русия Европа се простреля в гърдите

Виктор Орбан: Със санкциите срещу Русия Европа се простреля в гърдите

Страната му е изправена пред сериозни икономически предизвикателства

"Осигуряването на оръжия за Украйна спасява живота на украинците. Ако санкциите и оръжията бяха неефективни, Кремъл нямаше да използва огромни ресурси, за да ги дискредитира, и нямаше да се опитва да ги спре", заяви говорителят на украинското външно министерство.

На 23 юли Орбан заяви, че Европа се нуждае от нова стратегия в украинския конфликт, тъй като санкциите, наложени срещу Русия, са имали слаб ефект. "Необходима е нова стратегия, която да се съсредоточи върху мирните преговори и изработването на добро предложение за мир вместо върху спечелването на войната", каза той.

Орбан май спасява патриарх Кирил от санкциите

Орбан май спасява патриарх Кирил от санкциите

Дипломатите от ЕС работят по отстраняването на проблема

Същевременно той заяви, че 86 унгарци са загинали при военните действия в Украйна, така че не бива да се допуска Унгария да бъде въвлечена в конфликта. Орбан също така смята, че конфликтът може да бъде разрешен само чрез диалог между Москва и Вашингтон.