Европейският съюз се е "прострелял в белите дробове" с необмислени икономически санкции срещу Русия, които, ако не бъдат отменени, рискуват да унищожат европейската икономика, каза унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Доставките на газ за Европа намаляха, а разходите за гориво скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари и последвалите санкции, принуждавайки страните да се стремят да презаредят хранилищата си и да разнообразят каналите за доставка.

Аварийният план на ЕС за зимата - до 19 градуса в офиси и магазини

Аварийният план на ЕС за зимата - до 19 градуса в офиси и магазини

Съществува значителен риск Русия да спре напълно доставките на газ за Европа

Ръстът в цените на газа и електричеството принуди Орбан да премахне дългогодишното ограничение на цените на комуналните услуги за домакинствата които потребяват повече, отменяйки една от своите основни икономически политики.

"Първоначално мислех, че само сме се простреляли в крака, но сега е ясно, че европейската икономика се е простреляла в белите дробове и се задъхва", каза Орбан, дългогодишен критик на санкциите, пред унгарското обществено радио в интервю.

Той призна, че Украйна се нуждае от помощ, но европейските лидери трябва да преразгледат стратегията си, тъй като санкциите нанесоха широкобхватни щети на европейската икономика, без да отслабят Русия или да приближат продължилата месеци война до каквото и да било разрешение.

"Санкциите не помагат на Украйна, но са лоши за европейската икономика и ако продължава така, те ще убият европейската икономика", каза Орбан. "Това, което виждаме в момента, е непоносимо."

"Моментът на истината трябва да настъпи в Брюксел, когато лидерите трябва да признаят, че са направили грешна сметка, че политиката на санкции се основава на погрешни предположения и трябва да бъде променена.

След като бе преизбран през април, Орбан каза, че без промените, които ще предизвикат скок в енергийните разходи за домакинствата, които консумират енергия над средната за страната, целият режим на таван на цените за комунални услуги ще трябва да бъде отменен.

Икономисти от Morgan Stanley пресмята, че мярката може да добави 1,5 процентни пункта към инфлацията, която вече е най-висока от две десетилетия, допълнително изострена от слабия форинт.

Преди изборите през април икономистите оцениха цената на тавана на цените на комуналните услуги на до 1,5 трилиона форинта (3,71 милиарда долара), което заедно с набор от мерки, които помогнаха на Орбан да спечели изборите, предизвикаха скок в бюджетния дефицит на източноевропейската страна.

Другото решение на Орбан за повишаване на данъчната ставка за стотици хиляди малки фирми тази седмица като част от по-широк стремеж за овладяване на нарастващия бюджетен дефицит доведе до няколко протеста в Будапеща.

Орбан обеща евтини горива до 1 октомври

Орбан обеща евтини горива до 1 октомври

До 31 декември ще е мораториумът за кредитите