Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна победа на изборите в неделя, съобщава Агенция Ройтерс. Избирателите подкрепиха амбицията му за консервативна, "нелиберална" държава и отхвърлиха притесненията относно тесните връзки на Будапеща с Москва.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари изглежда преобърна кампанията на Орбан през последните седмици, принуждавайки го да маневрира, за да обясни десетилетните уютни бизнес отношения с президента Владимир Путин.

Но Орбан организира успешна кампания, за да убеди основния електорат на своята партия Фидес, че шестпартийният опозиционен съюз на Питър Марки-Зай, обещаващ да подобри връзките си с Европейския съюз, може да доведе страната във война, обвинение, което опозицията отрече.

Заобиколен от водещи членове на партията, 58-годишният триумфиращ Орбан заяви, че победата в неделя е дошла, въпреки малките шансове.

"Постигнахме толкова голяма победа, че се вижда дори от Луната", каза той. "Ние защитихме суверенитета и свободата на Унгария, допълни Орбан.

Предварителните резултати с около 98% преброени гласове от националните партийни листи показват, че партията на Орбан, Фидес е водеща с 53,1% от гласовете срещу 35% за опозиционния алианс на Марки-Зай. Фидес също спечели 88 от 106 едномандатни избирателни района.

Орбан води на изборите в Унгария

Орбан води на изборите в Унгария

При неокончателни резултати

Въз основа на предварителните резултати Националната избирателна служба заяви, че Фидес ще има 135 места, мнозинство от две трети, а опозиционният алианс ще има 56 места. Крайнодясна партия, наречена Нашата родина, също ще влезе в парламента, като спечели 7 места.

Неговата удобна победа може да насърчи Орбан, 58, в политическия му дневен ред, който според критиците представлява подкопаване на демократичните норми, свободата на медиите и правата на малцинствата, особено на гейовете и лесбийките.

Признавайки поражението, 49-годишният Марки-Зай каза, че победата на Фидес се дължи на това, което той нарече неговата огромна пропагандна машина, включително медийна доминация.

"Не искам да крия разочарованието си, тъгата си... Знаехме, че това ще бъде неравномерно игрово поле", каза той. "Ние признаваме, че Фидес получи огромно мнозинство от гласовете. Но все още спорим дали тези избори са били демократични и свободни."