Предприятията и потребителите в Европейския съюз могат да бъдат изправени пред драстични мерки за пестене на енергия в условията на задаващата се газова криза. Европейската комисия готви план за действие при извънредни ситуации, включително пълно спиране на газовите доставки от Русия

Проектът на Европейската комисия, с който разполага DPA предвижда от есента обществените сгради, офисите и търговските обекти да се отопляват до максимум 19 градуса. Това бе могло да намали с една трета последиците при внезапно прекъсване на доставките, пише Der Standard.

В документа се посочва, че вече съществува значителен риск Русия да спре напълно доставките на газ за Европа през тази година.

В доклада се казва, че и компаниите, които могат да заменят газа, трябва и да намалят потреблението си. Целта е да се защитят отраслите, които са особено важни за веригите за доставки и конкурентоспособността. Домакинствата също са призовани доброволно да използват по-малко енергия. "Сега всеки трябва да пести гориво", пише комисията.

Проектодокументът предвижда в случай на недостиг на газ домакинствата и болниците, да получат приоритет. Въпреки това, ако производството на електроенергия е изложено на риск, държавите могат да възложат на газови електроцентрали да доставят електроенергия на само на определени "защитени" потребители.

Планът все още подлежи на промяна и се очаква да бъде официално представен следващата сряда, 20 юли.

Припомняме, че една от последните директиви на ЕК по отношение на газовите доставки и енергийната сигурност в ЕС въвежда изискване запасите от газ в Европа да бъдат запълнени преди зимата, а управлението им да бъде защитено от външна намеса.

ЕК иска газовите хранилища в Европа да са пълни на 80% до 1 ноември

ЕК иска газовите хранилища в Европа да са пълни на 80% до 1 ноември

Газохранилищата вече ще се считат за критична инфраструктура

Вчера руският монополист "Газпром" постави под въпрос продължаването на експлоатацията на "Северен поток 1" на фона на сюжета, който се разигра с ремонта на турбината в Канада. Отава първоначално отказа да върне турбината заради санкциите, наложени срещу Русия, но след извънредна намеса на Германия и ЕС бе направено изключения за съоръжението. Вече бе обявено, че турбината ще бъде върната на Германия.

Вчера обаче "Газпром" обяви, че "не разполага с никакъв документ, позволяващ на Siemens да изнесе газотурбинния двигател от Канада", а "при тези условия не е възможно да се направи обективно заключение за безопасната експлоатация".

Газпром поставя под въпрос изобщо функционирането на "Северен поток 1"

Газпром поставя под въпрос изобщо функционирането на "Северен поток 1"

Не може да гарантира бъдещата експлоатация на газопровода

На 11 юли "Газпром" спря доставките по газопровода с аргумент планова профилактика за 10 дни.

Реално обаче подаването на природен газ към Европа по руските газопроводи е намалено от месеци. "Газпром" освен че спря кранчето на България, Полша и Нидерландия, тъй като не прие плащането по договор, от месеци подава по-малки количества газ и към другите европейски страни в това число Германия, Франция, Италия, Австрия, Словения, Чехия. Някои от тях вече обявиха и извънредни енергийни ситуации, вчера това направи и Унгария. 

Унгария обяви извънредно енергийно положение

Унгария обяви извънредно енергийно положение

Страната забранява износа на енергийни източници, пада таванът на цените на комуналните услуги за домакинствата,

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер предупреди, че най-вероятният сценарий за ситуацията на газовия пазар в ЕС е пълното спиране на доставките на руски газ. За такъв сценарий се готви и германският министър на икономиката Роберт Хабек, който обаче според анализатори много надценява способностите на страната да разхлаби газовата хватка на Русия. Не веднъж именно Хабек призова да се пести енергия, включително от домакинствата, за да не се позволи на Владимир Путин да раздели Европейския съюз.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата