Германия ще влезе във Фаза 2 от своя тристепенен авариен план при недостиг на газ в четвъртък, но клауза, която позволява да се увеличават цените за газ към крайните клиенти, все още няма да бъде задействана, според източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Фаза 2 е предвидена да действа в случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ и теоретично дава възможност за повишаване на цените на синьото гориво за индустрията и домакинствата и по този начин да се постигне намаляване на търсенето.

Изправена пред намаляващите газови потоци от основния си доставчик Русия, водещата европейска икономика е във Фаза 1 от своя план за извънредни ситуации още от края на март.

Преминаването към Фаза 2 вече беше обект на спекулации, след като руският доставчик "Газпром" намали потоците през газопровода "Северен поток 1" до едва 40% от капацитета миналата седмица.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че Германия ще въведе второ ниво на тревога във връзка с доставките на природен газ. В момента обаче сигурността на доставките все още е гарантирана, но те вече са намалени.

Според Хабек електроцентралите, работещи с въглища, ще бъдат извадени от резерва и пуснати в експлоатация, за да може да се насочи газ към хранилищата.

Той определи като "изключително тежко бреме" по-високите цени, които ще засегнат потребителите и обеща повишените цени да бъдат компенсирани и особено по отношение на тези компании, които не могат да си позволят увеличение на цените.

Липсата на желание за намиране на алтернативи и зависимостта от Русия по отношение на енергийните доставки са довели Германия до настоящата ситуация, обясни Роберт Хабек. Било е необходимо широко прилагане на възобновяемите енергийни източници, но недалновидността "сега си отмъщава", каза Хабек.

Хабек призовава потребителите да помогнат за справяне с извънредната ситуация, като правят икономии в употребата на газ.

Русия за пореден път намали доставките на газ за Европа, като не остави никакво съмнение в Европейския съюз, че "Газпром" е главната бухалка в енергийната война на Кремъл. Европейците вече не вярват в "техническите причини" за прекъсването на доставките и се подготвят за пълна газова блокада от страна на Русия.

В условията на най-голямата енергийна криза от 70-те години на миналия век насам няколко държави вече предприеха извънредни мерки и са на път да ограничат потреблението на газ - първо доброволно, а след това и принудително.

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Германия и Италия са най-зависми от Русия

Десет страни от Европейския съюз сега са засегнати от съкращения на доставките на газ от Русия, каза в четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс и предупреди, че блокът е изправен пред задълбочаващо се енергийно противопоставяне с Москва.

Тимерманс каза, че 10 от 27-те държави-членки на ЕС са обявили "ранно предупреждение" за проблеми с доставките на газ - първото от трите нива на извънредна ситуация, идентифицирани в регламентите на ЕС за енергийна сигурност.

"Рискът от пълно прекъсване на газа сега е по-реален от всякога", каза той.

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

Намалените газови доставки от Русия имали за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си