Най-големите купувачи на руски газ в Европа се оглеждат за алтернативни доставки на гориво и дори обмислят връщане към въглищата, за да се справят с намалените газови потоци от Русия, които носят заплаха от енергийна криза през зимата, ако газохранилищата не се напълнят, обобщава Ройтерс.

Италианският енергиен гигант "Ени" заяви, че е бил информиран от "Газпром", че ще получи само част от искането си за доставки на газ в понеделник, което приближава страната към обявяването на състояние на готовност, което ще позволи приемане на мерки за спестяване на газ.

Германия, която се сблъска с намалени газови потоци, обяви в неделя план за увеличаване на нивата на съхранение на газ и заяви, че може да рестартира електроцентралите на въглища, които е имала за цел постепенно да закрие.

"Това е болезнено, но в тази ситуация е чиста необходимост да се намали потреблението на газ", каза министърът на икономиката Робърт Хабек, член на Зелената партия, която настоява за по-бърз отказ от въглищата, които произвеждат повече парникови газове при изгаряне.

"Но ако не го направим, тогава рискуваме газохранилищата да не бъдат напълнени в края на годината за зимния сезон. И това е изнудване на политическо ниво", каза той.

Русия повтори в понеделник, че Европа е виновна сама за газовата криза, след като Западът наложи санкции в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Енергийната криза увеличава проблемите за европейските политици, които вече се притиснати от нарастваща инфлация в сметките за енергия на домакинствата и цените на храните.

Главният изпълнителен директор на най-големия производител на електроенергия в Германия RWE, Маркус Кребер, каза, че може да отнеме три до пет години преди цените на електроенергията да паднат обратно до по-ниски нива.

Потоците от руски газ към Германия през газопровода "Северен поток 1", основният маршрут, снабдяващ най-голямата икономика в Европа, продължаваха да работят с около 40% от капацитета си в понеделник, въпреки че бележат слабо увеличение от началото на миналата седмица.

"Ени" и немската компания "Юнипер" заявиха, че получават по-малко от договорените обеми на руски газ.

Германското министерство на икономиката заяви, че задействането на електроцентрали, работещи с въглища, може да добави до 10 гигавата мощност, в случай че доставките на газ достигнат критични нива. Закон, разрешаващ подобен ход, отива в горната камара на парламента на 8 юли.

Наред с връщането към въглищата, германските мерки ще включват тръжна система, която стартира през следващите седмици, за да стимулира индустрията да консумира по-малко газ и финансова помощ за оператора на газовия пазар в Германия чрез държавния кредитор KfW за по-бързо запълване на газовите хранилища.

Германски министър: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

Германски министър: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

Намаляването на руските доставки на газ е политическо решение

Правителството на Австрия реши в неделя да преобразува резервна газова електроцентрала за производство на електроенергия от въглища, ако ограничените доставки на газ от Русия доведат до извънредна ситуация.

Германия и Италия са сред най-зависимите от руския газ държави, но други европейски страни също се сблъскват с недостиг на газ, докато потреблението се е повишило необичайно за времето на годината на фона на рано нахлулата гореща вълна, налагаща използването на климатици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че намаляването на доставките не е било преднамерено и е свързано с проблеми с поддръжката. Италианският премиер Марио Драги отхвърли това обяснение като лъжа.

Италия, чийто технически комитет за газ трябва да се събере във вторник, заяви, че може да обяви повишена готовност заради намаляването на газовите доставки тази седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването.

Този ход ще предизвика мерки за намаляване на потреблението, включително нормиране на газ за определени промишлени потребители, увеличаване на производството във въглищните електроцентрали и също така искане за повече внос на газ от други доставчици по съществуващи договори.

Русия увери Унгария в безпроблемни газови доставки

Русия увери Унгария в безпроблемни газови доставки

Страната не е засегната, за разлика от много други държави в Европа