Цените при производителите в Германия се повишиха с рекордни темпове през май, отбелязвайки най-бързото увеличение от началото на събирането на данни през 1949 г., съобщи в понеделник статистическата служба на страната, цитирана от европейската редакция на "Политико".

Цените при производител на промишлени продукти са се увеличили с 33,6 процента в сравнение с май 2021 г. Тези цени в Германия бележат нов рекорд всеки месец от декември 2021 г.

Увеличенията на цените продължават да се дължат предимно на покачващите се енергийни разходи, които са нараснали с 87,1 процента в сравнение с май 2021 г. Природният газ, на който германската индустрия разчита в голяма степен, скочи със 148,1 процента. Германия обяви в неделя, че ще намали потреблението на газ и ще съхранява възможно най-много природен газ на фона на опасенията, че Русия може да спре доставките.

Общият индекс, с изключение на енергията, е нараснал с 16,5 процента в сравнение с май 2021 г., което показва, че ценовият натиск става все по-широко разпространен.

Продължаващото покачване на цените на производител предполага, че инфлацията на потребителските цени все още не е достигнала своя връх.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира миналата сряда, говорейки на събитие, организирано от Лондонското училище по икономика и политически науки, че само фискалните власти могат действително да се справят с въздействието на скока на цените на енергията.

Лагард спомена, че фискалните власти трябва да са тези, които гарантират, че "субсидиите, заемите, отстъпките, стимулите действително могат да бъдат насочени към тези, които са най-уязвими", тъй като паричната политика "не може да постигне" това.

Германският финансов министър Кристиан Линднер каза, че съществува риск от период на висока инфлация и нисък растеж след нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до още по-висока инфлация, съобщи "Ройтерс".

"Стагфлацията е възможен сценарий", каза той на конференция на семейни фирми в Берлин в понеделник.

Той коментира, че срещу ценовият натиск може най-добре да се противодейства чрез премахване на субсидиите, които преди са били отпускани за поддържане на икономиката,и че Германия и Европа трябва да се върнат към фискалната дисциплина.

А едно време каква инфлация имаше…

А едно време каква инфлация имаше…

Със своята "специална военна операция" в Украйна руският президент Владимир Путин направи поне три големи услуги на Европа. Едно от тях - да ни кара да се отърсим от инфантилната летаргия, която ни беше обзела