Потоците на руски газ към Европа през газопровода "Северен поток 1" бяха малко по-високи в понеделник сутринта, докато доставките през Украйна останаха стабилни, а потоците на изток по газопровода Ямал-Европа спаднаха в сравнение с миналата седмица, показват данните, цитирани от Ройтерс.

Физическите потоци към Германия през тръбопровода "Северен поток 1" през Балтийско море възлизат на 30 милиона киловатчаса в час (kWh/h) към 9:40 часа местно време, най-високите им нива от 16 юни, показва информация на компанията оператор.

Потоците също леко надвишаваха заявките за газ, които бяха 29,2 милиона kWh/h.

Все пак потоците остават само на 40% от капацитета, като руският производител "Газпром" миналата седмица обяви съкращаване до 67 милиона кубически метра на ден, което се равнява на около 30 милиона kWh/h, поради закъсняващото връщане на оборудване, обслужвано от германската компания "Сименс" в Канада.

Тръбопроводът ще бъде подложен и на редовна годишна поддръжка от 11 до 21 юли, когато по него няма да тече газ изобщо..

Снабдяването за Европа през Украйна през входната точка Суджа е 41,7 млн. куб. м в понеделник, непроменено спрямо нивата в неделя, съобщи "Газпром".

Заявките за газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капусани възлизат на 36,8 млн. куб. м на ден, без промяна от неделя, показват данни на украинския оператор на газопреносната система.

Газовите потоци на изток през газопровода Ямал-Европа към Полша от Германия са спаднали през уикенда, показват данни на оператора на газопровода "Газкейд".

Русия спира газа и по "Турски поток" за седмица

Русия спира газа и по "Турски поток" за седмица

Германия, Австрия, Чехия, Франция и Италия са с намалени доставки

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в неделя, че страната му ще ограничи използването на газ за производство на електроенергия на фона на опасенията за възможни недостиг, причинен от намаляване на доставките на синьо гориво от Русия.

Германия се опитва да запълни своите газови хранилища възможно най-много преди зимните месеци, когато газът е по-необходим като гориво за отопление.

Хабек каза, че Германия ще се опита да компенсира този ход чрез увеличаване на използването на въглища - по-замърсяващо изкопаемо гориво.

След Германия, Австрия и Чешката република и Словакия също съобщиха за намалени доставки на газ, а се разбра и че Франция не е получавала природен газ от Русия по тръбопровод от 15 юни, потвърди в петък мрежовият оператор GRTgaz.

Припомняме, че Словакия откри сметка в рубли, така както изисква "Газпром", и въпреки това в медиите се появиха спекулации, че е възможно Русия да спре газа за тази страна, които засега не са потвърдени.

Също така италианската компания ENI заяви, че ще получи само половината от заявените обеми от "Газпром". Италианската държавна енергийна борса потвърди предупреждението на "Газпром" за продължаващите ограничения, но не даде повече подробности. Италия може да обяви "състояние на повишенa готовност" заради свиването на газовите доставки следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването на газ.

Орязване на доставките на газ доведе до рязко повишение на цените, като нa 16 юни цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни. Всичко това се случва на фона на рано настъпилата гореща вълна в Европа.

Припомняме, че на 9 юни Кремъл обяви, че не очаква Газпром да спре доставките на газ за повече европейски клиенти, съобщи тогава Би Би Си.

"Газпром" бяга от Русия в Турция?

"Газпром" бяга от Русия в Турция?

43 руски компании и олигарси търсят спасение в Истанбул