Украинското правителство работи за организиране на посещение в страната на унгарския премиер Виктор Орбан. Това съобщи на брифинг вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина, цитирана от УНИАН.

Радио Свобода отбелязва, че не е уточнила дали унгарският премиер ще дойде в Киев или президентът Володимир Зеленски ще отиде в Будапеща.

Стефанишина е потвърдила, че става дума конкретно за подготовка на посещението на Орбан в Украйна. Отбелязва се, че това ще бъде първото посещение от началото на войната на "фигура, която се смята за най-благосклонна към Москва от всички лидери на страни от НАТО".

В понеделник, 29 януари, външните министри на Унгария и Украйна трябва да се срещнат в Ужгород. Ръководителят на президентската администрация каза, че на срещата може да бъде обсъдено посещението на Орбан.

Орбан: Помощта за Украйна не трябва да накърнява европейския бюджет

Орбан: Помощта за Украйна не трябва да накърнява европейския бюджет

Унгарският премиер не се отказал от налагането на вето

Унгарският премиер е един от малкото европейски политици, които заемат открито проруска позиция на фона на руската инвазия в Украйна. Той се срещна с Путин, а представители на унгарското правителство пътуваха до Руската федерация и Беларус.

Унгария ще се откаже от възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ на Украйна в размер на 5 милиарда евро, стана ясно в четвъртък. 

Това би проправило пътя за споразумение, което има за цел стабилно снабдяване с оръжия на Киев, след като страните членки на ЕС решат техническите проблеми.

Будапеща заяви, че няма да попречи на постигането на консенсус на срещата на посланиците на Европейския съюз следващата сряда, въпреки че споразумението за по-голям пакет от финансова помощ в размер на 50 милиарда евро остава непотвърдено, отбелязват хора, запознати с въпроса.

Орбан приел поканата да се види със Зеленски

Орбан приел поканата да се види със Зеленски

Пробив в отношенията Украйна - Унгария