Въоръжените сили на Украйна заявяват, че успешно са поразили десантните кораби "Ямал" и "Азов" по време на днешната им атака към Севастопол.

Съобщение за това без подробности ВСУ публикува в социалните мрежи. "В резултат на масираната ракетна атака по анексирания Севастопол в събота срещу неделя са били повредени обекти на инфраструктурата и са потопени десантните кораби "Ямал" и "Азов".

Според съобщението на центъра за стратегически комуникации на ВСУ също така е поразен и свързочен център и няколко обекти от инфраструктурата на Черноморския флот на Руската федерация.

Руски източници не са коментирали това изявление на украинските сила.

Близкият до руското министерство на отбраната телеграм канал "Рибар" заявява, че при комбинирания удар две ракети са били насочени към стоянката на бойните кораби, но са били свалени. Бойната глава на една от ракетите не е била изстреляна, а втората се е ударила в кея. В момента няма данни за естеството на щетите, но липсата на дим може да означава, че пожарът е бил локализиран бързо", пише каналът.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развозжаев съобщи за отблъскването на "най-мащабната атака срещу града в последно време" и написа между другото за ударени и повредени граждански лодки в резултат на атаката. 

Няма яснота все още колко точно ракети са били изстреляни спрямо Севастопол. Развозжаев съобщи за прехващане на "повече от 10 ракети" от системите за противовъздушна отбрана, докато други източници дават други цифри - до 30.

ПВО тревога в Севастопол

ПВО тревога в Севастопол

Движението по Кримския мост е спряно

Сутринта в канала си в Телеграм командващият ВВС на Въоръжените сили на Украйна Николай Олешчук благодари на "пилотите и моряците за успешната бойна работа" и добави "Крим е НАШ!" Тогава информация за поразени цели не бе публикувана. 

Информация за атаката спрямо Севастопол не влезе и в сутрешната сводка за фронтовата линия на Генералния щаб на Украйна. 

Лондон: Руската жп линия през окупираните територии е уязвима за украински удари

Лондон: Руската жп линия през окупираните територии е уязвима за украински удари

Една от непосредствените цели на новата линия е подкрепата на руската дейност в Мариупол