Генералният щаб на Украйна отчита за изминалото денонощие 75 военни сблъсъка и тактика на внезапно прекратяване и започване на щурмовете на руската армия в дадено направление.

За изминалото денонощие на фронта са станали 75 военни сблъсъка. Окупаторите внезапно прекратяват щурмовете си в едно от направленията. Така например в посока Купянск не е имало никакви настъпателни действия. Край Бахмут обаче са извършени 15 атаки - край Клещеевка, Богдановка, Ивановское, Донецка област.

В Авдеевското направление са отблъснати 13 вражески атаки в районите Бердичи, Тоненькое, Первомайское, Яснобродовка и Невелское в Донецка област.

В новопавловското направление руската армия пък се е опитала цели 34 пъти да пробие украинската отбрана с помощта на авиацията - в районите на населените места Красногоровка, Георгиевка, Новомихайловка, Победа, Константиновка и Урожайное.

ISW: Русия използва слабостите в украинската армия за напредък през тази година

ISW: Русия използва слабостите в украинската армия за напредък през тази година

Вероятно в Русия предстои криптомобилизация, докато Украйна принудително отстъпва заради липса на въоръжение

4 пъти са опитите за пробив край Работино, Запорожка област, в посока на Орехов.

Множество експлозии разтърсиха Киев рано тази сутрин. Цяла Украйна беше под въздушна тревога заради атака с крилати ракети от руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Пусковете са извършени от района на Енгелс, Саратовска област.

Взривове събудиха Киев

Взривове събудиха Киев

Русия удари с ракети и дронове

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са отблъснали атаката срещу Киев. В столицата обаче е имало експлозии. Кметът Виталий Кличко потвърди и за свалени няколко руски дрона. Ръководителят на военната администрация на Киев Сергей Попко информира, че над столицата и нейните околности са били унищожени около десет руски ракети. Няма съобщения за жертви или големи щети в резултат на атаките. Атаката по Киев е втора за последните четири дни

Два пъти повече ракети - 20, и седем ударни безполитни летателни апарата са били изстреляни срещу западната област Лвов. Те са били насочени към "критичната инфраструктура". Кметът на Лвов Андрей Садови заяви, че самият град не е бил ударен.

Украинските военновъздушни сили се отчитат със свалени 43 въздушни цели тази нощ. Общо ракетите, които са атакували са били 29, а дроновете 28, като те са изстреляни от района на Прихоморско-Ахтарск и нос Чауда в Крим.

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Тя е останала в полското въздушно пространство 39 секунди

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна, за кратко е нарушила въздушното пространство на Полша. Тя е била проследена от военни радарни системи. Полската армия информира, че самолетите на Полша и съюзниците са били активирани по време на атаката, за да се гарантира безопасността на въздушното пространство на страната.