Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна, за кратко е нарушила въздушното пространство на Полша, съобщава "Ройтерс".

"Обектът навлезе в полското пространство близо до град Осердов (Люблинско воеводство) и остана там 39 секунди", посочиха полските въоръжени сили в социалната мрежа X и допълниха, че по време на целия полет тя е била следена от военни радарни системи.

По-рано полската армия информира, че самолетите на Полша и съюзниците са били активирани по време на атаката, за да се гарантира безопасността на въздушното пространство на страната.

Кметът на Лвов Андрий Садовий съобщи в "Телеграм", че няма атаки срещу града, но около 20 ракети и седем бойни дрона са били изстреляни срещу "критична инфраструктура" в цялата област.

Киев под ракетна атака след 44-дневна пауза

Киев под ракетна атака след 44-дневна пауза

Всички ракети са свалени след тричасова въздушна тревога

Официални лица посочиха, че Русия е изстреляла общо 57 ракети и дронове срещу Украйна тази нощ. Атаки са били извършени срещу Киев и Лвовска област в западната част на страната.

Украинските военновъздушни сили са свалили 18 от 29-те изстреляни ракети, както и 25 от 28-те дрона.

Няколко експлозии разтърсиха Киев тази сутрин.

Началникът на киевската военна администрация Серхий Попко съобщи, че украинските сили за противовъздушна отбрана са унищожили около дузина изстреляни от Русия ракети над столицата и нейните околности. Нанесени са само незначителни щети.

От дни Русия извършва въздушни атаки срещу Украйна, които Москва представя като отмъщение за украинските нападения по време на последните президентски избори.

Погрешно изстреляна украинска ракета удари полското село Пшеводов в Южна Полша през ноември 2022 г. в инцидент, който породи опасения, че войната в Украйна ще се прехвърли през границата.

През април военен обект беше открит в гора близо до село Замошк близо до северния град Бидгошч. По-късно беше съобщено, че това е руска ракета.

Полша предполага, че руска ракета е навлязла от Украйна
Обновена

Полша предполага, че руска ракета е навлязла от Украйна

Траектория на полета над полска територия беше наблюдаван