Полските власти официално заявиха, че ракетата, избухнала в полското село Пшеводов през ноември 2022 г., е украинска. Полският министър на правосъдието Збигнев Зебро каза, че до такива заключения е стигнало разследване, проведено от прокуратурата на страната, цитира думите му украинското издание "Европейская правда".

"Разследването, извършено от полската прокуратура, завърши със заключение, което категорично сочи, че тази ракета е украинска - все още съветска, руска", каза министърът в интервю за Onet. "Що се отнася до мястото на изстрелване и принадлежността към конкретна военна групировка, това беше украинска ракета.

Министърът също така изрази съжаление, че украинската страна, според него, не е искала да сътрудничи на разследването. Според "Зебро" това решение е взето "на високо политическо ниво на украинската държава".

По-рано полски медии публикуваха констатациите на полски експерти, според които ракетата, избухнала в Пшеводов, е изстреляна от украинските сили за противовъздушна отбрана (ПВО).

Инцидентът в Пшеводов стана на 16 ноември 2022 г., когато руските военни обстрелваха Киев и други украински градове, включително в западната част на страната. Ракета удари зърнобаза, убивайки двама цивилни.

Украинският президент Владимир Зеленски тогава каза, че руски ракети са ударили Полша. Експлозията на ракетата в Полша, която е членка на НАТО, подхрани опасенията, че войната в Украйна може да се разрастне чрез задействане на клаузата за взаимна отбрана на алианса. Варшава и НАТО обаче обявиха, че смятат, че ракетата вероятно е украинска, като по този начин облекчиха притеснения от ескалация.

Кореспондентът на BBC Украйна Святослав Хоменко наскоро писа за разследването на инцидента в Пшеводов.

"Инцидентът в Пшеводов не повлия на отношенията между Киев и Варшава: Полша продължава да остава най-близкият стратегически партньор на Украйна. Представителите на двете страни като че ли се опитваха да споменават експлозията възможно най-малко: те казват, че без значение чия е била ракетата, Русия, която започна войната в Европа, все пак е виновна за трагедията. Но, както се оказа, следствените действия продължиха през всичките тези месеци в Полша. Освен това, според полските медии, Украйна упорито е отказвала да сътрудничи на това разследване. И сега журналисти публикуваха резултатите от него: ракетата, която удари Пшеводов, е изстреляна от украинска противовъздушна отбрана, разположена в съседната Лвовска област.

Полският президент не вярва спорът с Украйна да има последици

Полският президент не вярва спорът с Украйна да има последици

Според него историческите връзки са по-важни от временни търкания