Експлозията в Източна Полша вероятно е била причинена от ракета на украинската противовъздушна отбрана. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че няма признаци за умишлено нападение или за подготвяни от страна на Русия настъпателни военни действия срещу държава членка на Алианса.

Столтенберг обаче бе категоричен, че инцидентът с ракетата не е по вина на Украйна.

Русия носи пълната отговорност, тъй като продължава незаконната си война срещу Украйна, посочи той.

По-рано днес полският премиер Матеуш Моравецки съобщи, че страната все още проучва възможността за стартиране на процедурата по член 4 от договора на НАТО, но изглежда, че може да не е необходимо да се използва тази мярка.

Полша няма да активира член 4 от договора на НАТО

Полша няма да активира член 4 от договора на НАТО

Няма признаци за умишлена атака срещу страната

Президентът Анджей Дуда допълни, че няма признаци за умишлена атака срещу Полша и най-вероятно става дума за нещастен случай.

Снощи ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души.

Полското външно министерство първоначално заяви, че ракетата е руско производство.

Според президента на САЩ Джо Байдън обаче наличната предварителна информация опровергава твърденията, че ракетата е била изстреляна от Русия.

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Подобна позиция е изразил и американския президент

Министерството на отбраната на Русия отрече руските войски да са нанасяли удари по цели в близост до украинско-полската граница. От ведомството са категорични, че снимките на осколки, публикувани от полските медии от мястото на инцидента, нямат нищо общо с руската огнева мощ.

Трима американски служители пък заявиха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна вчера.