Трима американски служители казаха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата, паднала в Полша и убила двама души, е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна във вторник. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат въпроса публично, предава Associated Press.

Украйна все още поддържа запаси от бивши съветски и руски оръжия, включително противоракетната система С-300.

Президентът на САЩ, който се намира на остров Бали заради срещата на върха на Г-20, беше събуден през нощта от персонала с новината за експлозията на ракета. Той се обади на полския президент Анджей Дуда рано в сряда, за да изрази "дълбоките си съболезнования" за загубата на човешки животи. Байдън обеща в Туитър "пълна подкрепа и помощ от САЩ за разследването на Полша" и "препотвърди железния ангажимент на Съединените щати към НАТО".

В сряда американският президент заяви, че е "малко вероятно" ракетата да е била изстреляна от Русия, но той обеща подкрепа за разследването на Полша за това, което тя нарече "произведена в Русия" ракета.

Ракетата в Полша - руско производство, но от кого е изстреляна?

Ракетата в Полша - руско производство, но от кого е изстреляна?

Версиите са няколко

Байдън говори, след като свика "спешна" среща на лидерите на Г-7 и НАТО в Индонезия в сряда сутринта за консултации след трагичния инцидент.

"Има предварителна информация, която оспорва това", каза Байдън пред репортери, попитан дали ракетата е била изстреляна от Русия. "Малко вероятно, съгласно линията на траекторията й да е изстрелян от Русия, но ще видим."

Припомняме, че във вторник ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души. Според президента на републиката Анджей Дуда все още няма доказателства, които да сочат кой е изстрелял ракетата. Полското външно министерство твърди, че ракетата е руско производство. 

Руското министерство на отбраната нарече провокация изявленията на полските медии и официални лица за падането на  руски ракети в района на Пшеводов, не е имало удари с руско оръжие близо до украинско-полската граница. Както посочиха в руското ведомство, публикуваните от полските медии снимки на останките от мястото на инцидента нямат нищо общо с руските оръжия.

Анализ: Русия няма интерес да атакува полски ферми

Анализ: Русия няма интерес да атакува полски ферми

НАТО е на ход